woensdag 18 oktober 2006

SC Heerenveen zit onze supporters dwars

Sfeeracties mogen niet in Abe Lenstra-stadion
Dagblad van het Noorden, wo 18-10-06, pag. 10 regio zdo,wdw,wdm

In de aanloop naar de wedstrijd Heerenveen-Groningen van zondag heeft de Friese thuisclub fanatieke Groningen-aanhangers, verenigd in Groningen Fanatics (GF) diep teleurgesteld.De Groningers noemen de Heerenveners zelfs kinderachtig.

Groningen Fanatics heeft voor de wedstrijd tegen SC Heerenveen een sfeeractie voorbereid, die geen genade vindt in de ogen van de Heerenveense club. Het uitvak in Abe Lenstra-stadion zal zondag vol zitten met 1200 Groningers. Aan het begin van de wedstrijd wilde GF een megaspandoek uitrollen over de hoofden van 1200 man.
Via de Groninger veiligheidscoördinator Johannes Houwen werd contact gezocht met de veiligheidsman van Heerenveen. Jan Wind. Die verbood de actie. Reden: onder het doek zou van alles kunnen gebeuren waar de camera's in het stadion geen zich op zouden hebben.
Voorzitter Tijn Oprins van GF, die verantwoordelijk is voor een aantal indrukwekkende sfeeracties, baalt van de Fries weigering. "Het is een positieve onderstuening van onze club waar we tijd en geld in steken".
Toch waren de Groningen niet voor één gat te vangen. In plaats van een doek werd voorgesteld de sfeeractie met een papieren choreografie uit te voeren. Er kwam opnieuw een Fries njet. Reden: het papier zou in brand gestoken kunnen worden.
Maar ook dat Friese argument werd voorzien van een Gronings antwoord. De GF was bereid het papier te impregneren. Doeken die de Fanatics gebruiken worden hoe dan ook geïmpregneerd. Volgens Oprins kwam vervolgens uit Friesland de mededeling dat al die proppen op het veld gegooid zouden worden en daarom niet toegestaan zouden worden.
"Kinderachtig", zegt Oprins. "In elk stadion mogen we sfeeracties doen, maar bij Heerenveen niet, daar is altijd gesodemieter. Ik hoor van supporters van andere clubs dezelfde geluiden over Heerenveen. Het lijkt een beetje supportertjepesten, temeer omdat we verwachten dat Heerenveensupporters wel met een sfeeractie komen."

HEERENVEEN
Een woordvoerder van SC Heerenveen stelt zich, gevraagd om een reactie, formeel op. "De procedure in dit soort gevallen is dat veiligheidscoördinator van Groningen contact zoekt met onze veiligheidscoördinator. Als onze coördinator vindt dat een actie niet kan, zal hij dat de bezoekende club meedelen."

Geen opmerkingen: