zaterdag 6 januari 2007

Helling van de Keutenberg


Helling van de Keutenberg
Originally uploaded by Antoon's Foobar.
Prachtig wat een uitzicht! Heerlijk...... vooruitzicht!

Dit is wat Wikipedia erover zegt:

Keutenberg
Keutenberg
Top 167 m
Locatie Limburg (Nederland)
Startplaats Schin op Geul
Hoogteverschil 96 m
Lengte 1,7 km
Stijgings-% (gem) 6,1%
Steilste 100 m 22%

De Keutenberg is een van de bekendste en de steilste hellingen van de Amstel Gold Race. De klim is 1,7 km lang en na 300 meter zit je al op een muur van 22%. Na ongeveer 700 meter wordt het minder en is het stijgingspercentage 3/4%. De Keutenberg is meestal niet de doorslaggevende beklimming, maar het kaf wordt er wel van het koren gescheiden.

http://klimmeninlimburg.info/CMS/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=50
Dit is met de Cauberg waarschijnlijk een van de bekendste hellingen van Nederland, in ieder geval de beruchtste. Dit is ook niet zo verwonderlijk gezien de 22% die de fietser direct in het begin van de klim te verwerken krijgt. Deze bult wordt dan ook wel "liefkozend" de Kuitenberg genoemd. Indrukwekkend is het aangezicht als men het weggetje naar de Keutenberg inrijdt. Ver boven de renner verheven kan men een streep asfalt ontwaren, die wel hoog is, maar niet ver weg. Je voelt de adrenaline stromen, die heb je dan ook nodig. Vervelend wordt de klim vooral door het feit dat het steilste gedeelte direct na een raar bochtje ligt. Bij toertochten is dit gedeelte, het stuk dat direct dichtslibt en soms tot afstappen dwingt. Tijdens Limburgs Mooiste sprak een Belg tijdens het uithijgen na de klim dat deze klim niet zo plezant was en minstens in de categorie La Redoute viel, complimentje!

Of deze.... is ook leuk:
http://home.tiscali.nl/~sb138958/heuvel003.html
Kijk naar de foto, zie het percentage, schrik en huiver. Zijn er heuvels waar de mannen van de jongens gescheiden worden. Hier worden de kerels van de mannen gescheiden. In mijn optiek de zwaarste klim van Nederland.
Statistieken: Lengte 1200m. Gemiddeld % 8, max 20% in de binnenbocht beneden.. Uit het zadel over een stuk van 450 meter met 16.5% .
Deze puist in het landschap kent maar één pluspunt. Hij is met uitzondering van bewoners afgesloten voor autoverkeer. Het begin van de klim met een haarspeldbocht is het zwaarst. Wil je hem tot het einde omhoog, zorg dat je hier nog niet alle krachten verspeeld hebt. Wordt het halverwege donker voor je ogen, stop dan even op de picknickplaats om het droogdal-landschap te overzien.

Ik heb een paar afstandsfoto's om de klim duidelijk te maken maar die zijn te onduidelijk vanwege de bomen maar neem van mij aan dat je voor deze klim een longinhoud van minimaal 5,5 liter moet hebben, veel klimervaring en EPO in je bloedbeeld. Voor de gemiddelde sado-masochistische tourfietser een must.

Geen opmerkingen: